Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wow!

Otkrivaju nam prošlost: Ovo je 5 nevjerojatnih arheoloških otkrića u Hrvatskoj

Na lokalitetu Jankovačka dubrava pronađena rimska kola s upregnutim konjima iz 3. stoljeća
Dubravka Petric/PIXSELL
23.04.2024.
u 10:30

Ovo je pet zapanjujućih nedavnih otkrića koja bacaju novo svjetlo na hrvatsku kulturnu baštinu i povijesni značaj.

Iskopavanje rijetke kacige stare 2500 godina u selu Zakotorac na Pelješcu ovog je mjeseca dospjelo na naslovnice diljem svijeta. Kaciga je pridodana popisu značajnih arheoloških otkrića u Hrvatskoj u novije vrijeme. Ovo je pet zapanjujućih nedavnih otkrića koja bacaju novo svjetlo na hrvatsku kulturnu baštinu i povijesni značaj, piše Croatia Week

1. 1800 godina stara rimska kola s konjima: 2019. godine arheolozi u Starim Jankovcima, u blizini Vinkovaca, došli su do izuzetnog otkrića. Pronašli su rimska kola na dva kotača s fosiliziranim ostacima dvaju konja u velikoj grobnoj komori, promjera 40 metara i visine oko 1 metar. Vjeruje se da je ovaj ukop dio raskošnog pogrebnog rituala imućnih rimskih obitelji prije gotovo 2000 godina.

16.10.2019., Vinkovci - Stari Jankovci - Na lokalitetu Jankovacka dubrava kod sela Stari Jankovci pronadjen je izuzetan arheoloski nalaz rimskih kola, dvokolice s upregnutim konjima koji datiraju oko 3. stoljeca poslije Krista.rPhoto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ova grobna tradicija povezana je s bogatim obiteljima koje su imale značajan utjecaj u administrativnom, društvenom i gospodarskom životu panonske provincije. Stručnjak Boris Kratofil sugerirao je da je postavljanjem zemljanog humka duž glavne rimske prometnice koja je povezivala Apeninski poluotok s Panonijom, aristokratska obitelj koja je živjela u blizini Cibalije željela prikazati svoj status i prosperitet putnicima duž ove rute.

VEZANI ČLANCI:

Iskapanje su proveli arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba, koji su lokalitet Stari Jankovci istraživali od 2017. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju, nalaz je opisao kao izniman i jedinstven u Hrvatska.

2. Glava divljeg magarca stara 17 000 godina: Tim EpiC-a (Epigravetijenske zajednice Sjeverne Dalmacije) je prije dvije godine u špilji Vlakno na Dugom otoku otkrio glavu europskog divljeg magarca. To je izumrla vrsta konja koja je živjela od srednjeg pleistocena do kasnog holocena u zapadnoj Euroaziji.

Foto: EpiC – Epigravetijenske zajednice Sjeverne Dalmacije

Također su otkriveni tragovi ognjišta i lovačke opreme tipične za to doba. Ovi nalazi potječu iz sloja zemlje starog više od 17 tisuća godina, što se podudara s posljednjim ledenim dobom. Projektom ‘Epigravetien community of North Dalmatien’ nastavlja se interdisciplinarno istraživanje paleolitičkog i mezolitičkog nalazišta Vlakno na Dugom otoku i šireg područja sjeverne Dalmacije.

3. 7000 godina stara cesta pod morem kod Korčule: Prošle godine, arheolozi su došli do izvanrednog otkrića u blizini Korčule: 7000 godina staru cestu zakopanu pod slojevima morskog mulja. Predvođena Igorom Borzićem s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, ekipa je u uvali Gradina otkopala cestu i naselje na dubini od pet metara. Ovaj nalaz potaknuo je Borzić da uoči osebujne strukture u moru koje podsjećaju na one pronađene u Solinama.

Foto: YouTube/Sveučilište u Zadru

Uz cestu su pronađeni neolitski artefakti poput kamenih noževa, sjekira i ulomaka mlinskog kamena koji ukazuju na vezu između otoka i kopna. U početku istražujući lokalitet Soline, tim je neočekivano otkrio cestu koja povezuje potopljeno hvarsko kulturno naselje s korčulanskom obalom. Ovo kamenje, formirajući mrežu široku četiri metra, bilo je dio drevnog komunikacijskog sustava. Naselje, koje datira iz 5. stoljeća prije Krista, potvrđeno je radiokarbonskom analizom sačuvanog drva.

VEZANI ČLANCI: 

4. Starogrčki gradski zid otkriven pod Starim Gradom: Arheolozi su ispod Starog Grada na otoku Hvaru otkrili dosad nepoznate ostatke starogrčkih i rimskih gradova. Među otkrićima su zapadni zid i vrata grčkog grada Pharos. Ovi nalazi mogli bi unaprijediti arheološki turizam na otoku. Otkriće također uključuje grobove, vjerojatno iz 5. i 4. stoljeća prije Krista, koji rasvjetljavaju povijest grada i lokalne sukobe.

Foto: Facebook/Muzejski dokumentacijski centar (MDC)

Ovo su prvi arheološki utvrđeni grobovi na području Starog Grada, koji ukazuju na postojanje nekropole i južnog grada. Grčko razdoblje otkriva dokaze pismenosti, raznih zanata i društvenih običaja. Rimski nalazi uključuju raznobojne mozaike i ostatke sakralne arhitekture iz 6. ili 7. stoljeća.

5. Najstariji ručno šivani čamac na Mediteranu: U uvali Zambratija kod Umaga prošle je godine otkriveno nesvakidašnje arheološko otkriće. To je najstariji ručno šivani čamac otkriven na Mediteranu, a datira između 12. i 10. stoljeća prije Krista. Unatoč svojoj starosti, brod Zambratija pokazuje izvanrednu očuvanost, a sedam od njegovih 12-metarskih dijelova ostalo je netaknuto.

Foto: LOIC DAMELET

Prvobitno pronađeno 2008. na dubini od dva metra od strane lokalnog ribara koji je godinama znao za drvene daske, otkriće je postalo prepoznatljivo kada su arheolozi iz Arheološkog muzeja Istre i Konzervatorskog odjela u Puli identificirali šivane daske karakteristične za antičke rukom šivane čamce. Brod Zambratija služi kao rijedak primjer drevne brodogradnje u Istri i Dalmaciji, pokazujući izuzetnu tehnološku snagu za svoje doba.

Arheolog otkrio ostatke američkog bombardera iz II. svjetskog rata u blizini Šibenika:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije